Μια βαλίτσα γεμάτη αναμνήσεις - Ιταλία 2015

Γύρισαν στις χώρες τους κουβαλώντας στις βαλίτσες τους ενθύμια και δώρα αλλά κυρίως αναμνήσεις από μια ανέλπιστα ευχάριστη παραμονή έξι ημερών στην Ιταλία .

Δεν  το περίμεναν αλλά η μοναδική εμπειρία της φιλοξενίας από τους ιταλούς μαθητές και τις οικογένειές τους, η γνωριμία τους με μαθητές από τις ευρωπαϊκές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Comeniusμε θέμα «Κλιματικές Αλλαγές  : καταλαβαίνουμε για να δράσουμε» τους άφησε μια γλυκιά γεύση από τη ζωή στην Ευρώπη.

Από τη ζεστή υποδοχή των ιταλών μαθητών (στις 8 Μαρτίου) μέχρι την αναχώρησή τους  (στις 14 Μαρτίου) επισκέφτηκαν ιστορικά μνημεία, γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής,  έπαιξαν με το χιόνι, περπάτησαν, αντάλλαξαν ιδέες, μίλησαν ξένες γλώσσες και διασκέδασαν.

32 μαθητές  από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Ιταλία συναντήθηκαν στο σχολείο «Antonio Malfatti» στο Contiglianoτης Ιταλίας για να γνωριστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συζητήσουν για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές.

Από την Ελλάδα πήραν μέρος αλφαβητικά οι μαθητές της  Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Καστοριάς :

Βαενάς Παύλος, Κωστέα Αγάπη, Μαρδίρης Ορέστης, Νάτση Αλεξία, Παϊταρίδου Στέλλα, Παπαζήση Γαλήνη

Η υπεύθυνη του ΕυρωπαΙκού Προγράμματος Comenius

4ο Γυμνασίου Καστοριάς

(Φωτογραφίες θα βρείτε εδώ).